Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa pianka...czy może być coś pyszniejszego? Taki sernik możecie zjeść z rodzinką na podwieczorek lub poczęstować nim gości, zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni. Polecam i zapraszam:)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
olejek pomarańczowy według uznania
Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 kopiaste łyżki mleka w proszku
1 płaska łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,
następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy według uznania, dokładnie
ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i
delikatnie mieszamy.
2. Przygotowanie do pieczenie: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy połowę masy serowej, następnie w rzędach układamy pierniki i przykrywany pozostałą masą serową.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze
160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik
dokładnie studzimy.
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i
studzimy. Schłodzoną śmietankę
kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i
cukier puder do smaku i ubijamy,
na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie sernik kroimy.
5. Dekoracja i podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią każdy kawałek sernika i podajemy.
6. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od GALERII CUDA ŚWIATA .
Wspaniały sernik 😊 Porywam kawałek i pozdrawiam serdecznie ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPiękny serniczek i na pewno bardzo pyszny :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Był pyszny :)
UsuńNa serniki zawsze jestem chętna, a ten wygląda tak pysznie, że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń