poniedziałek, 4 stycznia 2016

Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście.

Schab ziołowy z kiszoną kapustą to moja propozycja na obiad.Syty,bardzo smaczny i aromatyczny.Danie możemy podać z ziemniakami.Do przyprawienia schabu użyłam bogatej mieszanki ziół Ojca Mateusza w skład,której wchodzą m.in:majeranek,czosnek,cebula,papryka słodka,bazylia,kolendra,pieprz czarny,lubczyk,imbir,kurkuma,kminek,oregano,tymianek,rozmaryn,chili,pieprz zielony i liście laurowe.
Do przyprawienia kapusty użyłam aromatycznej przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX Zapraszam:)




Składniki:
pół kilo schabu
olej
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki ziół Ojca Mateusza
pół kilo kiszonej kapusty
2 średnie cebule
przyprawa do bigosu i młodej kapusty

Wykonanie:
1.Schab oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry,każdy plaster nacieramy olejem i ziołami.Następnie odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
2.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy plastry schabu z obu stron,uważając,żeby za mocno nie przypiec ziół,następnie mięso podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn,a schab oprószamy solą i pieprzem.
3.Kapustę płuczemy i odcedzamy,przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości,miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
4.Usmażoną cebulę wraz z olejem na którym się smażyła przekładamy do kapusty.Całość dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą,pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
5.Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu.Podajemy gorące.
6. Smacznego.

8 komentarzy: