środa, 13 stycznia 2016

Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.

Uwielbiam różne pasty do pieczywa.Tym razem przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.Pasta jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.Dodam też,że jest bardzo syta.Do przyprawienia pasty użyłam przyprawy węgierskiej od RAFEX . Zapraszam:)

 


Składniki:
 1 szklanka czerwonej soczewicy
1 ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów
oliwa z suszonych pomidorów według uznania
sól i pieprz do smaku
przyprawa węgierska według uznania

Wykonanie:
1.Soczewicę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Następnie studzimy.
2. Do przestudzonej soczewicy dodajemy obrany ząbek czosnku i suszone pomidory.Całość miksujemy blenderem na gładką masę.Na koniec dodajemy oliwę z suszonych pomidorów (około 3 łyżki ) i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i dowolnymi przyprawami.
3.Smacznego.

Rady:
 Ilość oliwy jest dowolna,chodzi o to ,żeby pasta nie była zbyt sucha.

6 komentarzy: