niedziela, 31 stycznia 2016

Domowe pączki.

Pyszne domowe pączki,takie są najlepsze.Warto poświęcić trochę czasu i je upiec.W końcu robimy to tylko raz do roku.Z porcji wychodzi około 50-60 pączków.Ilość zależy od wielkości szklanki,którą wycinamy pączki.Zapraszam:)




Składniki:
 1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
15 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
6 żółtek
1 całe jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
1 łyżka octu

dodatkowo:
mąka do podsypania
cukier puder do posypania pączków
dowolna twarda marmolada
olej do smażenia

Wykonanie:
1.Drożdże rozetrzeć z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
2.Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,łyżkę octu i ciepłe mleko,zagnieść ciasto.Pod koniec dodać olej i dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 2 godziny,żeby ciasto podrosło.
3.Ciasto wałkować ,szklanką wykrawać krążki i na każdy nakładać porcje marmolady,przykładać kolejnym krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinać pączki.



4. Pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, w cieple na około 30 minut.
5.Na rozgrzanym oleju smażmy pączki,po kilka minut z każdej strony.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
6. Upieczone pączki oprószamy cukrem pudrem.
7.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Pycha! Ja w tym roku przymierzam się do zrobienia pączków pieczonych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.U mnie będą tradycyjnie smażone,ale pieczone też muszą być pyszne:)

      Usuń
  2. Śliczniutkie wyszły :-) Ja dopiero będę piekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)To jest akurat stare zdjęcie,ja też dopiero będę piekła.
      Mam dużo przepisów i tak powoli tematycznie przerzucam je na bloga:)

      Usuń