poniedziałek, 25 stycznia 2016

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.

Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.Do ich przygotowania użyłam zdrowego sproszkowanego młodego jęczmienia od SKWORCU .Zapraszam:)

 


Składniki:
 3 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
4.Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Domowe najlepsze! A jeszcze w formie takich kształtnych warkoczy:)Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze z młodym jęczmieniem nie miałam do czynienia ale wszystko przede mną :) Bułeczki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Młody jęczmień trzeba po prostu polubić,ma bardzo wyrazisty smak:)

    OdpowiedzUsuń