piątek, 29 stycznia 2016

Kruche ciasteczka marchewkowe.

Pyszne i bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem marchewki.Ciasteczka ładnie pachną cynamonem,goździkami i gałką muszkatołową.Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty.Do upieczenia ciasteczek użyłam niezwykle aromatycznych przypraw: cynamonu cejlońskiego mielonegomielonych goździków oraz mielonej gałki muszkatołowej od SKWORCU .Zapraszam:)


Składniki:
 2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża marchewka
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
pół łyżeczki mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1.Marchewkę obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie odrywamy kawałki,formujemy kulki,następnie każdą kulkę spłaszczamy,widelcem robimy wzorek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.
4.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Takie ciasteczka, to bym schrupała :) Aromatyczne i kruchutkie :)

    OdpowiedzUsuń