niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie.

Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej niedzielnej kawy. Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest wyjątkowo pyszne. Zapraszam:)

 
 

Składniki:

 Biszkopt:
4 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa jabłkowa:
70 dag jabłek ( waga po obraniu)
cukier do smaku
2 zielone galaretki

Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
gorąca woda ( kilka łyżek )

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
około 16 sztuk herbatników

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.

4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.

5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.

6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

7. Smacznego.

6 komentarzy: