sobota, 2 stycznia 2016

Bułki pomidorowo-paprykowe.

Pyszne bułki,pachnące i bardzo wyraziste w smaku.Polecam upiec je na śniadanie lub kolację.Najlepiej smakują posmarowane masełkiem.Z przepisu wyszło mi 8 sporych bułeczek.Do ich upieczenia użyłam suszonych płatków paprykisuszonych mielonych pomidorów od SKWORCU .Zapraszam:)


Składniki:
 5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych płatków papryki
2 łyżeczki suszonych mielonych pomidorów

dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki

Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,z 1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,olej,suszone pomidory i paprykę,następnie stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką.Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
5. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Smacznego.

4 komentarze: