sobota, 30 stycznia 2016

Drożdżowe oponki z lukrem.

Pyszne i niezwykle mięciutkie drożdżowe oponki.Udekorowane lukrem i cukrową posypką.Z porcji wyszło mi około 40 sztuk.Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu lub spirytusu
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia(około 2 szklanki)
mąka do podsypania
cukrowa posypka do dekoracji

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 minut,żeby wyrosły.

2. Jajko,żółtka,cukier waniliowy i pozostały cukier utrzeć na puszystą masę.

3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,ocet,ciepłe mleko.Zagnieść ciasto,pod koniec dodać olej.Ciasto powinno być miękkie,jeśli jest zbyt twarde dodać ciepłego mleka.Dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę,aż podwoi swą objętość.

4.Po tym czasie ciasto wałkujemy ,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na środku wycinamy kieliszkiem dziurki.Układamy na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosły.

 5.Olej rozgrzewamy w garnku,smażymy oponki z obu stron na lekko brązowy kolor.Osuszamy na papierowym ręczniku.


6.Białko ucieramy kilka minut z cukrem pudrem,do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.Cukier dodajemy stopniowo,jego ilość zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem dekorujemy oponki,posypując cukrową posypką.

7.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pyszne muszą być ! Ja jeszcze nie miałam okazji piec oponek :)

    OdpowiedzUsuń