niedziela, 17 stycznia 2016

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami.

Takie jabłka możemy przygotować na deser.Robi się je bardzo szybko i są tanie w przygotowaniu.Kasza jaglana i jabłka to bardzo pyszne połączenie.Kardamon nadaje deserowi ciekawy smak.Do przygotowania deseru użyłam ekologicznej kaszy jaglanejmielonego kardamonu od ECOBLIK .Zapraszam:)






Składniki:
 pół szklanki kaszy jaglanej
8 średnich jabłek
4 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
mielony kardamon według uznania
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka masła

Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu często mieszając.
2.Jabłka myjemy,osuszamy i wydrążamy środek,uważając,żeby nie uszkodzić spodu. Formę do pieczenia smarujemy masłem.
3.Do kaszy dodajemy rodzynki,wiórki kokosowe,cukier do smaku i kardamon,dokładnie mieszamy.Następnie wydrążone jabłka napełniamy kaszą.
4.Tak przygotowane jabłka układamy w formie do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do miękkości.Podajemy od razu gorące.
5.Smacznego.


4 komentarze: