niedziela, 25 października 2015

Ciasto ,,Królewicz''

Przepis na to ciasto mam od wielu,ale już nie pamiętam kiedy go piekłam.Najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy kruche placki trochę zmiękną.Ciasto jest bardzo pyszne w swojej prostocie.Możemy je przygotować dla gości.Ciasto możemy dowolnie udekorować,np.wiórkami kokosowymi.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)
25 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku ( około 4-5 łyżek )

Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części.Każdą część osobno wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.


 2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.


3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą część gotujemy,do gotującego się wlewamy rozpuszczone budynie.Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.


4. Na jeden kruchy placek wykładamy połowę masy budyniowej,przykrywamy biszkoptem,następnie na biszkopcie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim kruchym plackiem,lekko dociskamy.


5. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.


6. Po tym czasie kroimy i podajemy.
7.Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie kruchego z biszkoptem, może być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam,że jest bardzo pyszne.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy kruche placki trochę zmiękną:)
    Dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu,bo jest pyszne.Ja tak dawno go nie piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam to pyszne ciacho. Też dawno go nie piekłam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto, jest naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń