wtorek, 20 października 2015

Drożdżowe pierogi z grzybami.

Ciasto dzięki dodatkowi sera białego jest bardzo mięciutkie i puszyste. Do ich upieczenia użyłam świeżych grzybów, moich ulubionych prawdziwków. Możemy je podać z czerwonym barszczykiem. Polecam upiec je na przekąskę.Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek. Zapraszam:)





Składniki:
 Ciasto:
10 dag sera białego
20 dag mąki pszennej
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

farsz:
25 dag grzybów leśnych
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Ser biały przekładamy do miski, dodajemy mleko i olej, ucieramy, następnie dodajemy sól, cukier i jajko, dokładnie ucieramy, do utartej masy wkruszamy drożdże i znów ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.
5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.
6.Smacznego.

2 komentarze: