czwartek, 1 października 2015

Ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe jest bardzo,bardzo pysznie,niezwykle mięciutkie i wilgotne.Pięknie pachnie przyprawami.Ja je bardzo uwielbiam.Zapraszam:)




Składniki:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchewki
3 jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę,następnie wlewamy olej i jeszcze chwile ubijamy.
2.Marchewki obieramy,płuczemy i osuszamy,następnie ścieramy na tace o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
2.Mąkę przesiewamy z przyprawami,następnie dodajemy do ubitych jajek i mieszamy,na koniec wsypujemy rodzynki i marchewkę,mieszamy dokładnie.
3.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Pieczemy  około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5.Upieczone ciasto studzimy,oprószamy cukrem pudrem,kroimy i podajemy.
6.Smacznego.

2 komentarze: