niedziela, 4 października 2015

Ciasto ,,ananasek''

Biszkopt, pyszna, lekko kwaśna masa z ananasa i wiórek kokosowych to bardzo pyszne połączenie. Ciasto nawet nie wymaga dużo pracy .Możemy je upiec do popołudniowej kawy lub dla gości.Zapraszam:)




Składniki:

 Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa ananasowa:
1 puszka ananasów
1 galaretka cytrynowa
1 budyń waniliowy
1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do torownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy.


2. Ananasy dokładnie osączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki. Na odsączonej zalewie gotujemy budyń (powinno być około 1 szklanka syropu). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę w proszku i dokładnie wymieszamy (nie gotujemy już z galaretką) . Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy.


3. Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.


4.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Piękny- taki delikatny i gustowny w jasnych barwach, bo że smaczny to wiem na pewno:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zapewniam,że bardzo pyszny:)
    Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń