sobota, 17 października 2015

Zupa ze świeżych leśnych grzybów.

Pachnąca i smaczna zupka z grzybami przyniesionymi prosto z lasu.Idealnie rozgrzewa w chłodne dni.Zupę możemy podać ze świeżym pieczywem lub osobno ugotowanym.Zapraszam:)




Składniki:
 50 dag świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki i kozaki czerwone )
2 marchewki
1 pietruszka
5 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1szklanka śmietany 12 %
1 cebula
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania (świeży,mrożony lub suszony)

Wykonanie:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy, następnie wrzucamy grzyby i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Przesmażone składniki zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy.
4.Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki, wrzucamy do gotującej się zupy.
5. Śmietanę łączymy z mąką pszenną i pod koniec gotowania wlewamy do zupy, zagotowujemy.
6. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy.
7.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pyyyszna :) chętnie bym wpadła na talerzyk takiej zupki :) pozdrawiam Izunia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Asia wpadaj to Cię poczęstuję:)
    Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń