piątek, 23 października 2015

Kotleciki z leśnych grzybów.

Teraz jest sezon na grzyby,warto więc przygotować z nich różne dania. Ja dzisiaj zrobiłam kotleciki. Polecam podać je z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Idealne na bezmięsny obiad.Zapraszam:)




Składniki:
1 kg leśnych grzybów ( u mnie prawdziwki i czerwone kozaki)
2 jajka
sól i pieprz do smażenia
olej do smażenia
1 bułka namoczona i dociśnięta
1 cebula
bułka tarta

Wykonanie:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy. Obgotowane bardzo dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Cebulę obieramy, a grzyby mielimy w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką.
3. Do masy grzybowej wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
4. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

Rady:
Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i schłodzić kilka minut w lodówce. Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz