niedziela, 11 października 2015

Dżem z dyni i soku z cytrusów.

Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak i zapach cudowny.Warto zrobić kilka słoiczków,będzie później do naleśników.Zapraszam:)




Składniki:
 1 kg dyni
2 szklanki cukru
1 cytryna
1 pomarańcza

Wykonanie:
1.Dynię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie usuwamy pestki, miąższ ważymy żeby był kilogram dyni. Następnie kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości dyni.
2.Następnie wsypujemy cukier i smażymy cały czas mieszając, aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia gdy dżem będzie już gęsty dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Smażymy jeszcze około 10 minut.
3. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
4.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Nietypowo a wydaje się całkiem proste do wykonania :) Trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i polecam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń