Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
10 dag serka topionego ( u mnie szczypiorkowy )
pół małej łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 małe jajko
papryka słodka mielona według uznania
kminek cały według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je cieniutko na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty takiej wielkości jakie chcemy mieć ciasteczka. Układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną.
2. Następnie każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem.
3. Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się pieką. Upieczone studzimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki krakersów.
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO mniam, pycha! To zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńDomowe najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo polecam :)
Usuńświetna propozycja :) Pycha!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam domowych krakersów. Ciekawe:)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńKrakersiki pycha :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKapitalne!!! Robilam bez kminku bo u mnie nie lubia ale wyszle pyszota 😀😀😀
OdpowiedzUsuńTo super :) Cieszę się, że smakowało i mogą być bez kminku :)
Usuń