wtorek, 3 października 2017

Makaronowe muffinki z grzybami.

Takie muffinki to doskonałe rozwiązanie na obiad, są bardzo sycące i pyszne. Może je również przygotować na przekąskę i podać na zimno. A, że trwa sezon grzybowy to bardzo polecam je przygotować, na pewno Wam posmakują. W zimie można użyć mrożonych grzybów i ewentualnie pieczarek, ale nie ma co ukrywać, że te leśne, a najbardziej moje ulubione prawdziwki są najlepsze, pięknie pachną i po ugotowaniu utrzymują swój jasny kolor. Bardzo polecam Wam takie muffinki. Zapraszam :)







Składniki:
20 dag makaronu długie wstążki
3 jajka
20 dag sera żółtego
30 dag leśnych grzybów ( u mnie prawdziwki )
15 dag śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
cząber suszony szczypta
papryka słodka mielona według uznania
oregano suszone według uznania
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju, miękki odcedzamy i dokładnie studzimy ( makaron można ugotować dzień wcześniej ). Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości, dokładnie odcedzamy i studzimy ( tak jak makaron można je ugotować dzień wcześniej ).

2. Do miski dajemy jajka i śmietanę, następnie lekko roztrzepujemy, dodajemy ser żółty i grzyby, mieszamy i przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.

3. Formę do pieczenia muffinek smarujemy  masłem, następnie do każdego wgłębiania wkładamy porcję makaronu formując takie jakby gniazdka, następnie zalewamy przygotowaną masą.

4. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia i ścięcia się masy. Muffinki będą gotowe gdy będą ładnie i bez problemu odchodziły od formy.

5. Podajemy i życzę smacznego.

#lubelloveinspiracje  #lubella  #lubellaikoszgrzybow

7 komentarzy: