wtorek, 17 października 2017

Biszkoptowe ciasto z malinami.

Zapraszam na bardzo proste w wykonaniu ciasto z malinami. Bardzo pyszne i bardzo puszyste. Słodkie i kwaśne zarazem. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Co tu dużo pisać...po prostu upieczcie. Zapraszam :)






Składniki:

Ciasto:
4 duże jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy maliny, wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.

2. Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

8 komentarzy: