Zapraszam na bardzo proste w wykonaniu ciasto z malinami. Bardzo pyszne i bardzo puszyste. Słodkie i kwaśne zarazem. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Co tu dużo pisać...po prostu upieczcie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 duże jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy maliny, wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.
2. Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Pysznie wygląda to ciasto, no i są moje ulubione maliny :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe ciacho, częstuję się do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
UsuńSuper wygląda, na pewno było pyszne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Było pysznie :)
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń