czwartek, 12 października 2017

Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą.

Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie mięso to polecam Wam takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :)







Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
50 dag pieczarek
pół puszki kukurydzy
8 łyżek ketchupu pikantnego
4 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do kurczaka
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.

2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plasterki, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa.

3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.

4. Gotowe danie podajemy.

10 komentarzy: