Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie mięso to polecam Wam takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :)
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
50 dag pieczarek
pół puszki kukurydzy
8 łyżek ketchupu pikantnego
4 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do kurczaka
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.
2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plasterki, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa.
3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.
4. Gotowe danie podajemy.
Z chęcią bym zjadła ❤
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńSzybko i bardzo smacznie - czyli tak jak lubię :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda smakowicie :) Czy piec z przykryciem czy bez? Góra-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez przykrycia, góra dół bez termoobiegu. Dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie dania z kurczaczkiem :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacyjny obiadek, uwielbiam ćwiartki z kurczaka, a Twoje wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń