środa, 18 października 2017

Cynamonowe placuszki z otrębami i malinami.

Jeszcze w moim ogrodzie na krzaczkach czerwienią się maliny. Szkoda byłoby ich nie wykorzystać do pysznego deseru. Znów przygotowałam placuszki, ale tym razem z otrębami i aromatycznym cynamonem. Dzięki otrębom placuszki są sycące, a cynamon tak wspaniale pachnie, że nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Placuszki są lekko kwaśne, więc można je oprószyć cukrem pudrem. Zapraszam :)






Składniki:

Ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki otrębów pszennych
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka

Dodatkowo:
1 szklanka świeżych malin
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie dodajemy umyte i dokładnie osuszone maliny i delikatnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

3. Placuszki można oprószyć cukrem pudrem.

4. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk placuszków.

Placuszki podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .






7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne placuszki, a tymi malinami mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Maliny mam własne na krzaczkach w ogrodzie :)

      Usuń
  2. Iza pyszne i zdrowe placuszki dzisiaj serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszelkiego rodzaju placuszki więc twoje tak podane zjadła bym z podwójnej porcji :D

    OdpowiedzUsuń