poniedziałek, 16 października 2017

Deser z kruszonką, malinami i jogurtem naturalnym.

Kto chce porcyjkę pysznego deseru z malinami prosto z krzaczka i z domową kruszonką. Pewnie łatwiej byłoby kupić zwykłe ciastka i je skruszyć, ale zapewniam Was taka kruszonka jest bardzo pyszna i dziecinnie prosta w wykonaniu, a jak pachnie w całym domu podczas pieczenia...mniam. Zapraszam:)





Składniki:

Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru

Dodatkowo:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 szklanki świeżych malin
ewentualnie cukier puder do smaku


Wykonanie:

1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek lub słoiczków.

2. Jogurt: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, połowę mieszamy z jogurtem lekko rozcierając, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku. Malinowy jogurt rozlewamy na kruszonkę. Dekorujemy pozostałymi malinami i podajemy.

3. Smacznego życzę.

6 komentarzy: