niedziela, 22 października 2017

Szarlotka z lukrem i malinami.

Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, a najlepszym ciastem jest szarlotka, pyszna i pachnąca cynamonem. W mojej szarlotce obowiązkowo musi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier  są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo polecam moją szarlotkę, upieczcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Zapraszam :)







Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12 %
2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:
1 kg kwaśnych i twardych jabłek
1 cukier waniliowy
cynamon mielony według uznania

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
2 szklanki świeżych malin

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35  cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.

5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nim każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.

6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

10 komentarzy: