środa, 25 października 2017

Blok czekoladowy z cukierkami i herbatnikami.

Taki słodki i kolorowy blok wyczarowałam. Robicie? Znacie? Lubicie? Ja uwielbiam i będę robić częściej. Pyszny, bardzo słodki i kolorowy. Myślę, że każdy się skusi na taki smakołyk. Przepis jest dziecinnie prosty, więc uda się każdemu. Zapraszam :)






Składniki:
40 dag mleka w proszku
250 ml zimnej wody
250 ml cukru
4 łyżki ciemnego kakao
25 dag margaryny ,, Kasi''
10 dag herbatników
20 dag kolorowych cukierków drażetek

Wykonanie:

1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.

2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy.

3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy część masy czekoladowej, następnie warstwę herbatników i tak postępujemy do wykończenia składników, na koniec układamy cukierki, lekko wciskając je do masy.

4. Tak wykonany blok wkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast margaryny ,,Kasia,, można użyć masło.
Blok można pokroić na około 12 plastrów.

6 komentarzy: