czwartek, 26 października 2017

Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą.

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :)






Składniki:
50 dag karkówki wieprzowej bez kości
50 dag pieczarek
4 duże cebule
pół puszki kukurydzy konserwowej
4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej
odrobina gorącej wody

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem, odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.


10 komentarzy: