środa, 18 listopada 2015

Piernik z powidłem śliwkowym,masą budyniową i polewą.

Pyszny piernik przełożony powidłem śliwkowym domowej roboty i masą budyniową, do tego pyszna polewa. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Zapraszam:)


 


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
6 jajek
4 szklanki mąki tortowej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
około 5 łyżek cukru
25 dag masła lub margaryny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych ( około 250 ml )

Wykonanie:
1.Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2.Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Studzimy,wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
3.W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy z cukrem,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
4.Pierwszy blat smarujemy powidłem,na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
5.Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.
6.Smacznego.

8 komentarzy: