niedziela, 22 listopada 2015

Ciasto baton orzechowy.

Ostatnio dostałam dużo orzechów i wpadłam na pomysł żeby przygotować takie oto batony,bardzo słodkie i bardzo pyszne.Najlepiej smakują gdy mocno stwardnieją ,z karmelu zrobi się wtedy taka ciągutka.Zapewniam,że nie można się od nich oderwać.Miód i orzechy to bardzo pyszne połączenie.Zapraszam:)


 

Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu prawdziwego
12,5 dag masła lub margaryny

Karmel:
1 szklanka orzechów włoskich ( drobno pokrojonych )
5 łyżek cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
10 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej folią aluminiową do pieczenia lub papierem.Ciasto nakłuwamy widelcem.


2. Składniki wkładamy do garnka,chwile gotujemy,aż masa będzie gęsta i jednolita.Tak przygotowany gorący karmel wykładamy równomiernie na ciasto.


3. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczony placek studzimy i kroimy w wąskie batoniki.


4.Smacznego.

7 komentarzy: