sobota, 14 listopada 2015

Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką.

Bardzo smaczny i prosty pomysł na obiad.Połączenie mięsa z pomidorem jest bardzo pyszne.Danie możemy podać z ziemniakami lub ryżem.Jak dla mnie wystarczy sama surówka.Zapraszam:)




Składniki:
 1 pojedyńczy filet z kurczaka
sól,pieprz
1 surowe jajko
bułka tarta do panierowania
1 duży pomidor
10 dag startego żółtego sera
suszona bazylia
2-3 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Mięso oczyścić umyć i dokładnie osuszyć.Pokroić w plastry,każdy plaster rozbić i oprószyć solą i pieprzem.Następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
2. Filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron,aż będą miękkie.Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3.Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na filetach,oprószyć bazylią i posypać startym serem.
4. Ułożyć na blasze i zapiekać w gorącym piekarniku,160 stopni, przez kilka chwil aż ser się rozpuści.
5. Gotowe filety posypać posiekanym koperkiem.Podawać gorące.
6.Smacznego.

2 komentarze: