piątek, 20 listopada 2015

Kokosowo-miodowe kostki.

Idealne do niedzielnej kawki i nie tylko.Ciasto miodowe,polewa czekoladowa i wiórki kokosowe to pyszne połączenie.Na taki deser każdy łasuch się skusi.Zapraszam:)





Składniki:
 Ciasto:
pół kilo mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
10 dag masła lub margaryny
4 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
6 łyżek cukru
6 łyżek kakao
6 łyżek masła
kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
20 dag wiórek kokosowych

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy miód i mleko, chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


2. Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie ciasto kroimy na kwadraty.


3. Do garnka wkładamy cukier i kakao, następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło i na małym gazie polewę gotujemy do połączenia się składników cały czas mieszając.
Polewę zdejmujemy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy, aż polewa będzie szklista i gęsta.
W przygotowanej polewie zanurzamy kostki ze wszystkich stron. Nadmiar polewy usuwamy.


4. Następnie kostki obtaczamy ze wszystkich stron w wiórkach kokosowych.


5. Tak przygotowane kostki odkładamy do zastygnięcia polewy.


6.Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Smakowite te ciasteczka:) Nie trudne do zrobienia a bardzo efektowne. To lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam,bo dzisiaj piekłam:)

      Usuń
  2. Jeszcze nie robiłam a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń