piątek, 27 listopada 2015

Miodownik z waniliowym serkiem.

Jest to mój ulubiony miodownik, który co roku gości na moim świątecznym stole. Miodowe placki przełożone pyszną serową masą. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki trochę zmiękną.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka oleju
4 łyżki mleka
4 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru

 Masa serowa:
1 kg sera na sernik waniliowego(w wiadereczku)
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mleka

Dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej

Wykonanie:
1. Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 5 równych części.


2. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem.


3. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone krążki studzimy.

4. Masło lub margarynę, cukier, jajka i ser przekładamy do miski, następnie ucieramy na puszystą masę. Utartą masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją pod koniec gotowania do masy serowej i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.


5. Upieczone i ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową.


6. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, następnie roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki.


7.Smacznego.

Rady:
 Dno tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia, ja piekłam bez i placki nie przywierały.

10 komentarzy: