środa, 11 listopada 2015

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem

Taka kapusta to idealny dodatek do drugiego dania.W tej wersji najbardziej smakuje mojej rodzinie. Najczęściej podaję ja z ulubionym mięsem i tłuczonymi ziemniakami. Pyszna, pachnąca, sezonowa i pełna witamin. Polecam.










Potrzebujemy:

1 główka czerwonej kapusty

1 duże kwaśne jabłko

masło do smażenia ( tak około 3 łyżki )

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku




Wykonanie pysznej duszonej kapusty:


1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, gdy kapusta będzie miękka dokładnie odcedzamy.


2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i dusimy przez kilka minut.


3. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco jako dodatek do drugiego dania.


4. Smacznego życzę. 

 

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można dać więcej jabłka i masła.

Dodatkowo kapustę można zakwasić sokiem z cytryny lub octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz