Ten serek jest pyszny, taki kremowy i delikatny. Możemy go zrobić z różnymi dodatkami lub taki naturalny tylko z solą. Tym razem zrobiłam ze przyprawą ziołową suszone pomidory. Dodam, że w każdej wersji jest pyszny. Pysznie smakuje ze świeżym domowym pieczywem. Przygotowany jogurt wstawiamy do lodówki na 12, 24 lub 48 godzin. W tym czasie z jogurtu będzie odciekała serwatka. Im dłużej serek będzie odciekał to tym bardziej będzie zwarty. Ja uwielbiam ten po 12 godzinach, jest wtedy idealnie puszysty. Serek Lebneh pochodzi z kuchni arabskiej. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory
Wykonanie pysznego serka:
1. Jogurt przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie z solą i przyprawą, następnie ponownie dokładnie mieszamy.
2. Na miskę kładziemy sitko, sitko wykładamy gazę, następnie przekładamy jogurt z dodatkami i zawijamy gazę do środka, ja gazę związałam gumką recepturką. Tak przygotowany jogurt wstawiamy do lodówki na 12, 24 lub 48 godzin. W tym czasie z jogurtu będzie odciekała serwatka. Im dłużej serek będzie odciekał to tym bardziej będzie zwarty.
3. Po tym czasie serek przekładamy do miseczki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Serek można przygotować z ulubionymi dodatkami.
Im dłużej będzie odciekała serwatka to tym bardziej będzie zwarty.
Gazę kupujemy w aptece.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz