piątek, 20 września 2024

Kluski śląskie ze szpinakiem i zrumienioną cebulką

 Kluski śląskie ze szpinakiem to moja propozycja na bezmięsny obiad. Podane z dużą ilością zrumienionej cebulki. Jak lubicie szpinak to bardzo polecam. Są bardzo pyszne i sycące. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale warto. Smacznego życzę.

 




Potrzebujemy:

 

Na kluski:

1 kg ziemniaków ( waga po obraniu ) 

2 jajka

mąka ziemniaczana

sól do smaku

 

Na nadzienie:

 45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego

2 duże ząbki czosnku

olej do smażenia

zioła prowansalskie według uznania

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

serek śmietankowy ( około 10 dag ) 

 

Dodatkowo:

2 cebule

masło do smażenia

olej do gotowania klusek

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych klusek śląskich:

 

1. Nadzienie: Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy chwileczkę, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Następnie odparowujemy nadmiar płynu, dodajemy serek, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Odkładamy do dokładnego wystudzenia.

2. Cebula: Cebulę kroimy na malutką kosteczkę, następnie smażymy na maśle do miękkości i i ładnego zrumienienia się.

3. Kluski: Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

4. Formowanie klusek: Porcje ciasta spłaszczamy, nakładamy nadzienie ze szpinaku, zlepiamy i formujemy okrągłe kluski.

5. Gotowanie: Tak wykonane kluski gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski zagotowuję pod przykryciem na większym ogniu, gdy się zagotują i wypłyną odkrywam i zmniejszam ogień. Ugotowane wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Najlepiej gotować partiami.

6. Podanie: Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem z cebulką. Smacznego życzę.


Moje rady:

Waga ziemniaków po obraniu.

Szpinak możemy przyprawiać dowolnie. Ważne żeby odparować z niego cały płyn. Musi być gęsty.

Z tej receptury wyjdzie około 22 sztuki klusek, ale to zależy od tego jak duże uformujemy.
 
Kluski zagotowuję pod przykryciem na większym ogniu, gdy się zagotują i wypłyną odkrywam i zmniejszam ogień. 
 
Kluski gotujemy partiami.

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz