niedziela, 15 września 2024

Knedle ze śliwkami i cynamonem

 Knedle ze śliwkami od zawsze kojarzą mi się z jesienią. Śliwki i cynamon to doskonałe połączenie. A otulone mięciutkim ciastem ziemniaczanym to obłęd. Idealnie danie na bezmięsny obiad. Uwielbiam takie jedzenie. A wy? Lubicie czy raczej nie? Bardzo polecam.

 



Potrzebujemy:


Na ciasto:

60 dag ziemniaków ( waga po obraniu ) 

pełna szklanka mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

sól

 

Na nadzienie:

śliwki 

łyżeczka cynamonu

2-3 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

roztopione masło 82 % do polania ( według uznania ) 

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

 

Wykonanie pysznych knedli: 

 

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, ja przeciskam od razu gorące. Ziemniaki studzimy.

2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo przesianą mąkę pszenną, zagniatamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Możemy dać mniej lub więcej mąki pszennej, jej ilość zależy od ziemniaków. 

3. Śliwki myjemy i osuszamy, usuwamy pestki. Duże śliwki przekrawamy na pół. Następnie owoce obtaczamy w cynamonie i cukrze.

4. Odrywamy porcje ciasta, rozpłaszczamy i na środek nakładamy śliwkę, formujemy kulę. Układamy na stolnicy posypanej mąką.

5. W garnku zagotowujemy wodę z solą, można dać 2 łyżki oleju. Wrzucamy partiami knedle i gotujemy około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Pamiętajmy, że knedle gotujemy od razu po uformowaniu.

6. Kluski podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem.





Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 10 sporych sztuk.

Ilość cynamonu, cukru i masła według uznania. 

Knedle gotujemy od razu po uformowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz