piątek, 13 września 2024

Cynamonowe muffinki z bananem i czekoladą

Dla wielbicieli muffinek mam takie o to pyszności. Biszkoptowe muffinki z bananem, czekoladą i cynamonem. Takie może troszeczkę jesienne. Mięciutkie i pyszne, no i ten zapach. Cynamon to zdecydowanie zapach jesieni, tak, tak, zdecydowanie tak. Upieczcie.

 


Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu 

2 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

8 kostek mlecznej czekolady

2 średnie banany

 

 

Wykonanie pysznych muffinek:

 

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i olej i chwilę ubijamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z cynamonem dodajemy do ubitych składników. Całość delikatnie mieszamy.

2. Czekoladę kroimy na małą kosteczkę, banany w półplasterki. przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść około 12 sztuk.

4. Następnie muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Można sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone.

5. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. 

Z tej receptury wychodzi około 12 sztuk.

 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz