sobota, 28 września 2024

Kruche babeczki z kajmakowym kremem i powidłem

  Uwielbiam wypiekanie takich małych słodkości. Sprawia mi to ogromną przyjemność. Odpoczywam podczas takiego wypiekania. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne babeczki. Rozpływające się w ustach kruche ciasto, lekko kwaśne powidło i słodki kajmakowy krem na maśle. Według mnie coś pysznego. I do tego piękna dekoracja. Babeczki na różne okazje. Upieczcie takie. Udanych wypieków.

 




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

 

Na krem:

20 dag masła 82 %

20 dag masy krówkowej ( kajmaku )

 

Dodatkowo:

pół słoiczka powidła śliwkowego

dowolne słodycze do dekoracji: czekolada, czekoladki, małe biszkopty, draże, cukrowe jajka

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych babeczek:

 

 1. Babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem dno babeczek. Następnie babeczki układamy na blaszkach i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.  

2. Krem: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo masę kajmakową i ucieramy na puszystość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

3. Przekładanie: Na dno wystudzonych babeczek nakładamy po porcji powidła, następnie wyciskamy rozetkę z kremu i dekorujemy dowolnie słodyczami. Gotowe smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Wychodzi dużo babeczek.

Masło i kajmak do kremu powinny mieć jednakową temperaturę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz