Od czasu do czasu lubię przygotować na podwieczorek pyszne placuszki. Tym razem przygotowałam je na serku mascarpone, który zalegał mi w lodówce ( uważam, że nic się nie może zmarnować ). Do ciasta dosypałam pokruszone cukierki i wyszły mi ( nie chwaląc się ) bardzo, bardzo pyszne i delikatne w smaku placuszki. Dodam, że cukierki są mocno wyczuwalne w smaku. Z powodzeniem można je usmażyć na drugie słodkie śniadanie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
12,5 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru
2 jajka
100 ml zimnego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
półtorej szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag kolorowych cukierków typu lentylki
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
2. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy je, następnie wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Gotowe placuszki podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło 16 sztuk placuszków.
Pysznie wyglądają placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe placuszki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrezentują się bardzo smakowicie :) Jestem wielbicielką wszelkich placuszków więc na pewno wypróbuje ten przepis :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam :)
UsuńWspaniałe placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń