wtorek, 16 stycznia 2018

Gorąca czekolada z bezikami i cynamonem.

Lubicie gorącą czekoladę? Myślę, że tak. Dzisiaj mam dla Was propozycję z białej czekolady, z własnoręcznie upieczonymi bezami i dużą ilością aromatycznego cynamonu. Wyszło bardzo słodko, ale też bardzo pysznie. Taka czekolada jest idealna na chłodne zimowe dni. Pysznie rozgrzeje. Zróbcie koniecznie. Zapraszam :)






Składniki:

Na bezy:
2 białka
pół szklanki cukru

Dodatkowo:
500 ml mleka
1-2 białe czekolady
cynamon mielony według uznania

Wykonanie:

1. Bezy: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki.

2. Pieczenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

3. Czekolada: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Czekoladę łamiemy na kostki, następnie stopniowo wrzucamy do dobrze ciepłego mleka i mieszamy cały czas podgrzewając. Czekoladę dodajemy według uznania, w zależności jak słodką czekoladę chcemy mieć. Gdy czekolada dokładnie się rozpuści, a mleko będzie gorące rozlewamy do 4 filiżanek.

4. Podanie: Na gorące mleko nakładamy beziki, oprószamy cynamonem i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wychodzi 3 większe porcje lub 4 mniejsze.
Czekoladę najlepiej dodawać stopniowo i próbować smak.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

12 komentarzy:

  1. Mmm, obłędnie słodkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! U mnie dziś beziki w innej odsłonie, ale taką kawkę też bym wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam moją wersję, a beziki są dobre pod każdą postacią :)

      Usuń
  3. Nie pogardziłabym taka czekoladą ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypiła bym to cudo 💛💚💙

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale narobiłaś mi ochoty ;) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpadłam przypadkiem,zobaczyłam ten przepis i wiem, że na pewno muszę go wypróbować. Piękne zdjęcia, muszę się rozejrzeć na blogu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń