Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na serowe pączki. Tym razem do ich wykonania użyłam sera białego. Pączki przygotowuje się bardzo szybko, miksujemy ciasto, od razu smażymy, pudrujemy i gotowe. Są one niezwykle pyszne i mięciutkie. Zróbcie koniecznie na podwieczorek. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag sera białego półtłustego
2 szklanki mąki tortowej
1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe łyżeczki octu
2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia pączków
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wkruszamy ser i miksujemy kilka chwil, na koniec wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy ocet, dodajemy śmietanę i miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto jest dość gęste.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta
formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po
kilka minut do zrumienienia.
3. Usmażone wyjmujemy, najlepiej łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Pączki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast octu do ciasta można dać spirytus. Ocet w pączkach nie jest wyczuwalny, a pączki nie chłoną tłuszczu.
Pysznie wyglądają. Zapisuję sobie, ponieważ za niedługo mamy tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam bardzo :)
UsuńKolejne cudowne pączusie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń