Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i niedrogie. Kruche ciasto, czekoladowy krem i mnóstwo cukierków...jednym słowem pysznie. Takie ciasto może być nawet mazurkiem wielkanocnym. Koniecznie upieczcie i zjedzcie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
15 dag masła lub margaryny
Krem:
20 dag masła lub margaryny
3 kopiaste łyżki kakao
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
około 20 dag cukierków typu lentylki
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony placek dokładnie studzimy.
2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3. Dekorowanie: Na wystudzone ciasto wyciskamy małe rozetki. Cukierki wkładamy do woreczka i za pomocą wałka lekko kruszymy. Następnie dekorujemy nimi ciasto.
4. Podanie: Tak wykonane ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od: GALERII CUDA ŚWIATA
Ależ ono urocze! Będzie idealne na Dzień Dziecka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńChętnie schrupała bym kawałek Twojego ciasta 💜💛💚💙
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń