sobota, 13 stycznia 2018

Kruche ciasto z kremem i cukierkami.

Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i niedrogie. Kruche ciasto, czekoladowy krem i mnóstwo cukierków...jednym słowem pysznie. Takie ciasto może być nawet mazurkiem wielkanocnym. Koniecznie upieczcie i zjedzcie. Zapraszam :)







Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
15 dag masła lub margaryny

Krem:
20 dag masła lub margaryny
3 kopiaste łyżki kakao
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
około 20 dag cukierków typu lentylki

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony placek dokładnie studzimy.

2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

3. Dekorowanie: Na wystudzone ciasto wyciskamy małe rozetki. Cukierki wkładamy do woreczka i za pomocą wałka lekko kruszymy. Następnie dekorujemy nimi ciasto.

4. Podanie: Tak wykonane ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od:  GALERII CUDA ŚWIATA


6 komentarzy: