Pierwszy raz zrobiłam takie pączki i stwierdzam, że są pyszne i usmażę je jeszcze nie raz. Ja swój przepis mam z książki kucharskiej, ale pełno ich na blogach kulinarnych. I wcale się nie dziwię, że ludzie je przygotowują, bo nie dość, że są pyszne to jeszcze można je przygotować w pół godziny. W środku są puszyste i bardzo mięciutkie. Polecam na pączkową zachciewajkę, bo takie tradycyjne pączki to ja piekę tylko w Tłusty Czwartek, wtedy smakują najlepiej. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
25 dag serka waniliowego homogenizowanego
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe łyżeczki octu
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia pączków
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy serek i miksujemy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto, na koniec wlewamy ocet i dokładnie łączymy z ciastem.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia.
3. Usmażone wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Pączki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast octu do ciasta można dać spirytus. Ocet w pączkach nie jest wyczuwalny, a pączki nie chłoną tłuszczu.
Z przepisu wyszło mi dwa duże obiadowe talerze pączków.
Pączki podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA
Już od dawna chodzą za mną takie pączki :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, bo warto :)
UsuńRobię podobne, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz i już je uwielbiam :)
UsuńCzy można dac do środka dżem
OdpowiedzUsuńRaczej nie, bo formuje się je za pomocą dwóch łyżek, ale proszę spróbować :)
UsuńWyszły idealnie okrąglutkie :D
OdpowiedzUsuńTakie mi właśnie wyszły :)
UsuńUwielbiam takie pączusie są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTo super :)
Usuń