Brak pomysłu na obiad? To polecam Wam bardzo moje danie, proste w wykonaniu, niedrogie i bardzo sycące. Naje nim się każdy. Szpinak i makaron to doskonałe połączenie, a jeśli dodamy jeszcze ser feta i kurczaka...mniam. To jeszcze się zapytam, czy lubicie szpinak, bo ja uwielbiam i dość często gości w mojej kuchni. Zapraszam :)
Składniki:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
około 20 dag sera feta ( półtłustego )
olej do smażenia
30 dag fileta z kurczaka
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
2 łyżeczki czubrycy białej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
25 dag makaronu rurki
sól do gotowania
gorąca woda
Wykonanie:
1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ser feta i mieszamy aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy.
2. Filet z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Gotowy przekładamy do szpinaku i mieszamy.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy, gorący przekładamy do szpinaku i dokładnie mieszamy.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Lubie takie dania :)
OdpowiedzUsuńTo super :) Ja też :)
Usuń