czwartek, 3 listopada 2016

Waniliowe ciasteczka z budyniem.

Zapraszam na pyszne ciasteczka, które są lekko sypkie za sprawą budyniu w proszku. Pysznie smakują i pachną. Idealne gdy tak na szybko mamy ochotę na coś słodkiego. Do upieczenia tych ciasteczek użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Mąkę bardzo polecam. Wypieki wychodzą z niej wspaniałe. Zapraszam:)







Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki mąki tortowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżki oleju
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie na posypanej mąką toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego.

2. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.

4. Gotowe ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 blaszki ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

8 komentarzy:

  1. Kawa z pianką albo zielona herbata, dobra książka i te ciasteczka...cudowny plan na wieczór:D Super, że wykorzystujesz do wypieków mąkę z firmy która wpiera lekkoatletykę. Jak wiadomo sport w naszym państwie jest (niestety) niedofinansowany. Brawa dla nich:) A dla Ciebie za ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Izunia pyszne ciasteczka, porywam jedno bo jeszcze nic nie piekłam i jakoś się nie mogę zabrać :)

    OdpowiedzUsuń