niedziela, 13 listopada 2016

Domowe burgery.

Jest to moja propozycja na bardzo pyszny i syty obiad. Co prawda trzeba się trochę napracować, ale warto. Domowe chrupiące bułeczki i pyszne aromatyczne mięso to bardzo pyszne połączenie. Do upieczenia bułek użyłam wspaniałej mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)

 





Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 kopiaste łyżki mąki Warmińskiej pszennej

Ciasto:
50 dag mąki Warmińskiej pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko

Mięso:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w wodzie )
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych

Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
4 liście kapusty pekińskiej
20 dag sera żółtego

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszce cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.

4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.

7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.

8. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Dla takich pysznych burgeròw warto się czasem napracować :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ran na jakiś czas można i zjeść i się napracować:)

      Usuń
  2. Chyba nie jestem jeszcze na tyle sprawną kucharką, aby zrobić swojego burgera od podstaw. A szkoda, bo efekt pewnie jest tego wart :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie jest trudne wykonanie domowych burgerów. Polecam spróbować:) Pozdrawiam:)

      Usuń