piątek, 11 listopada 2016

Gęsty koktajl jogurtowy z awokado i kardamonem.

Uwielbiam awokado pod każdą postacią, ale najbardziej w formie pysznego koktajlu. Jogurt grecki sprawia, że koktajl jest bardzo gęsty, więc trzeba go wyjadać łyżeczką ze słoiczka. Jest bardzo pożywny i syty. Do tego koktajlu użyłam ekologicznego i bardzo aromatycznego kardamonu mielonego od ECOBLIK . Z przepisu wychodzi 4 porcje. Jeżeli awokado jest bardzo twarde należy zawinąć je w papier do pieczenia i schować na kilka dnie w ciemne miejsce, ja wkładam do szafki gdzie przechowuję mąkę i cukier. W ten sposób awokado szybciej nam dojrzeje.Polecam i zapraszam:)





Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki cukru trzcinowego
pół małej łyżeczki mielonego kardamonu
sok z cytryny według uznania
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 kopiaste łyżki otrębów pszennych ( użyłam prażonych )

Wykonanie:

1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wydrążamy łyżką, przekładamy do wysokiej miski i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało.

2. Do awokado przekładamy pozostałe składniki i za pomocą blendera ręcznego miksujemy kilka chwil na gładki mus.

3. Tak przygotowany koktajl przekładamy do szklanek i podajemy.

4. Smacznego.



5 komentarzy: