wtorek, 15 listopada 2016

Ucierany jabłecznik.

Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Bardzo mięciutkie i pachnące cynamonem. Idealne z filiżanką aromatycznej herbaty. Osobiście uwielbiam gorące zaraz po upieczeniu. Do jego upieczenia użyłam mąki luksusowej pszennej od MŁYNOMAG . Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)





Składniki:

 Ciasto:
2 szklanki mąki luksusowej pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
4 duże jabłka ( około 1 kg )
cynamon mielony według uznania

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy, przelewamy do miski i studzimy. Następnie wsypujemy oba cukry i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych składników i dokładnie mieszamy.

2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.

3. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie na jabłka wykładamy pozostałe ciasto.

4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.

5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

11 komentarzy: