czwartek, 24 listopada 2016

Rogaliki z nadzieniem kokosowym.

Tak pysznych rogalików jeszcze nie jadłam, są po prostu idealne, żeby się o tym przekonać trzeba je upiec. Niezwykle mięciutkie ciasto i kokosowe nadzienie to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach i już nie można się doczekać kiedy już będą. Do upieczenia rogalików użyłam wspaniałej mąki tortowej od MŁYNOMAG. Zapraszam:)





Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
5 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy

Nadzienie:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
 Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.



2. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.


3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.



4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.



5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia



6. Smacznego.



8 komentarzy: