czwartek, 10 listopada 2016

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną.

Jest to bardzo smaczna i syta zupa. Idealna na chłodne dni. Pysznie pachnie smażonymi warzywami i pieczarkami. Zupę dodatkowo zagęściłam serkiem mascarpone co nadaje jej delikatnego i kremowego smaku. Do przyprawienia użyłam aromatycznej suszonej natki pietruszkibiałego pieprzu mielonego od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
pół kilo pieczarek
1 łyżka masła
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 mała cebula
1 szklanka śmietany 12 %
12 dag serka mascarpone
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
koperek świeży według uznania
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
bulion warzywny według uznania
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
10 dag kaszy jaglanej ( może być w woreczku )

Wykonanie:

1. Warzywa i pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a pietruszkę i marchewkę w słupki. Następnie w garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywa, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy pieczarki, przesmażamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.

2. Serek mascarpone i śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy niewielką ilością zimnej wody i dokładnie mieszamy. Gdy składniki zupy będą miękkie do śmietany i serka wlewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy, dodajemy natkę pietruszki, umyty i posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Zupę zagotowujemy.

3. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Można użyć kaszy w woreczku, gotową kaszę wysypujemy wtedy do miseczki.

4. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy.

5. Podajemy i smacznego.

5 komentarzy: