sobota, 5 listopada 2016

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami.

Kaszę jaglaną uwielbiam na słodko i na wytrawnie. Jest bardzo smaczna i zdrowa.Taka kasza z jabłkami jest bardzo pyszna. Można ją przygotować na podwieczorek lub deser. Jabłka pysznie pachną kardamonem. Do przygotowania tego deseru użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej oraz bardzo aromatycznego kardamonu mielonego od ECOBLIK . Z przepisu wychodzi dwie takie porcje jak na zdjęciu. Polecam i zapraszam:)





Składniki: 
10 dag kaszy jaglanej
4 duże jabłka
1 płaska łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki syropu klonowego
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
sól do gotowania
woda

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Podczas gotowania kaszę często mieszamy. Można użyć kaszę w woreczku, wtedy ugotowaną kaszę wyjmujemy do miseczki.

2. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

3. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i syrop trzcinowy, wrzucamy jabłka i dusimy je do miękkości często mieszając. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.

4. Na talerze nakładamy porcje kaszy i jabłek. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu.

5. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz